Cserepes növény kiskalauz

Szeretnél egy dzsungelt otthonra, de egyelőre jobban hajaz egy sivatagra?

július 25, 2024

Azt nem garantáljuk, hogy szakértői tanácsadásba kezdünk, de néhány aranyszabályt megosztunk veled a növényápolásról.

Tudtad, hogy nálunk vágott virágok mellett cserepes növényeket is beszerezhetsz? És pár olyan alapvető kelléket, mint virágföld, tápoldat és kaspók. Ha már nagyobb átültetésre szántad el magad, akkor javasoljuk, hogy keress fel egy kertészetet, ahol műanyag cserepek, alátétek és karók is lesznek. Nemcsak, hogy széles cserepes növényválasztékunk van, de kertészeink a hét minden napján Budapest különböző pontjain végeznek karbantartást. Múzeumokban, irodaházakban, plázákban is jelen vagyunk. Aki szemfüles a Sasplantos teherautóval találkozhat itt-ott a belvárosban.

Különböző méretű és típusú cserepes növények közül válogathattok. Az egészen magasak látványos dekorációként szolgálnak nagy terekben, egy megfelelő kaspóval pedig biztosan odavonzza a tekinteteket. Pálmák, sárkányfák, strelitziák találhatóak általában nálunk, de egyedi megkeresésre mást is be tudunk szerezni. Irodaházakba, plázákba is végeztünk már növénytelepítést, de magánszemélyként is keress meg minket bátran!

Az asztali növények között virágzó és nem virágzó fajták elszórva találhatóak, sőt nemcsak beltéri, sokszor kültéri növények közül is válogathattok. A virágzó cserepesek miután elvirágoztak egy pihenő időszakba kerülnek, de ha megfelelő helyen tartjuk és ápoljuk, újra megajándékozhatnak szép virágaikkal.

Vannak, akik nem szeretnek vágott virágot ajándékozni, mert rövid ideig tart a csokrok szépsége, nekik jó szívvel ajánljuk a növényeket, hiszen ezek megfelelő kezekben, sokáig szép dekorációként szolgálnak. Arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy vannak mérgező típusok (pl. a dieffenbachia, strelitzia, zamioculcas), melyeket gyermekek és kisállatok elől el kell dugni, de nem érdemes kockáztatni, válassz inkább valami mást. 

Van néhány növény, amiket a saját tapasztalataink alapján jó szívvel ajánlunk irodaházakba, de akár kezdő panel kertészeknek is, ilyen pl. a legénypálma, vitorlavirág, monstera, gyompálma, nyíllevél.

A legénypálma a félárnyékos, árnyékos helyeket kedveli és elég kéthetente locsolni, a vitorlavirág pedig látványosan lekonyul, így jelzi, hogy vízre van szüksége. A Monstera Monkey Leaf lyukacsos leveleivel dekoratív kiegészítő lehet irodában, lakásban is. A gyompálma (Chamaedorea) egy igénytelenebb fajta, ne locsold túl és ne érje tűző nap sem. 

Alap igazságok:

  • a tűző napot a legtöbb növény nem kedveli, megéghetnek a leveleik érdemes nem hideg, inkább langyos vízzel öntözni, sőt ha van rá lehetőség, lágy vízzel
  • a tápoldatozást is túlzásba lehet vinni, így érdemes betartani a dobozra írtakat, mert a jóból
    is megárt a sok
  • a levelekről mindig távolítsuk el a port
    tavasszal/ősszel végezzük el a szükséges átültetést, friss földpótlást
  • ha már a gyökerek kinőnek a cserép alján vagy sárgulnak a levelei, érdemes nagyobba tenni
  • akkor locsoljuk meg a növényt, ha a földbe az ujjunkat dugva azt tapasztaljuk, hogy már
    száraz, általában a túllocsolás a legtöbb növény halálának okozója és a baktériumok táptalaja
  • az elszáradt leveleket, növényrészeket távolítsuk el
  • ha túl száraz a szobában a levegő, párásítsunk, egy sima kézi permetező tökéletes erre
  • nyáron gyakrabban, télen ritkábban kell locsolni, a legtöbb növényt heti egyszer elég
  • inkább a cserép alá, a kaspóba öntsünk vizet, vagy áztassuk be a növényt és utána
    csepegtessük le, így csak annyit vesz fel, amennyire szüksége van

Természetesen ezek csak általános szabályok, vannak eltérő igényű virágok, növények, így ha
vásárolsz egy újat vagy ajándékba kaptál, mindenképp tájékozódj az ápolási útmutatóról.

További termékeink